Окръжният съд във Видин оправда четиримата обвиняеми по делото за взрива

...
Окръжният съд във Видин оправда четиримата обвиняеми по делото за взрива
Коментари Харесай

Оправдаха обвиняемите по делото за взрива в Горни Лом

Окръжният съд във Видин оправда четиримата обвиняеми по делото за гърмежа в цех " Миджур " в Горни Лом преди близо четири години, при който починаха 15 души. 

Експлозията в предприятието за неутрализиране на муниции се случи на 1 октомври 2014 г. 

Обвинение бе повдигнато на четирима души - собственика на завода Валери Митков, бившата служителка в предприятието Палма Иванова, която е отговаряла за сигурността на труда, някогашния шеф на отдел " Контрол на общоопасните средства " в Министерство на вътрешните работи Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова - бивш шеф в икономическото министерство.

По делото са били разпитани близо 200 очевидци, заяви DarikNews. Пред съда са застанали и 40 експерти-вещи лица. 180 тома са материалите по делото.

" Ще протестираме присъдата. Очаквах по някои от обвиняванията да има неоправдателна присъди, само че има и втора инстанция ", сподели след делото прокурор Мирослав Костов, представен от bTV.

Собственикът на цех " Миджур "  и обвинен по делото Валери Митков разгласи, че съгласно него причина за гърмежа е външна интервенция, защото няма други доказателства, че той е станал по различен метод.

След доста прехвърляния сред Видинския и Софийския областен съд правосъдното дело стартира във Видин през февруари 2017 година Само през предходната година по мегаделото са извършени 35 съвещания.

В процеса бяха конституирани 48 частни обвинители – наследници на починалите.

Съдията по делото Владимир Стоянов е чел присъдата през днешния ден близо два часа.

Решението на тричленния състав на Видинския областен съд може да бъде обжалвано в 15-дневен период пред Софийския апелативен съд.

През октомври 2014 година, при утилизация на противопехотни мини в цех " Миджур "  в Горни Лом живота си изгубиха 13 мъже и две дами, от тях 11 бяха служащи, които са били на промяна и 3-ма са от управлението на сдружението. При гърмежа са потърпевши и 2 дами, които са били настанени в болница без заплаха за живота.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР